Den fria snöskoteråkningen kan hotas

Uppdaterad
Publicerad

Nordnytt har tagit del av hemligt arbetsmaterial från Naturvårdsverket som visar att den så kallade fria snöskoteråkningen kan vara hotad.

Det är Miljödepartementet som har gett Naturvårdsverket uppdraget att ta fram ett  förslag till en strategi

med etappmål, styrmedel och åtgärder som ska bidra till att miljökvalitetsmålet ”storslagen fjällmiljö” nås. En del av arbetsmaterialet som Nordnytt tagit del av visar att Naturvårdsverket anser det angeläget att utreda behovet av förändringar i terrängkörnings lagstiftningen.

– Vi tolkar det som att det är ett lagstiftningsförslag. Ett förslag om skoterförbud, säger Anders Peterson snöskoterorganisationen Snofed.

”Vi utreder”

På Miljödepartementet vill man inte kommentera detaljer i utredningen med hänvisning till att det är arbetsmaterial, men myndigheten bekräftar att det kan bli en översyn av terrängkörnings lagstiftningen. Naturvårdsverket anser det vara angeläget att utreda behovet av förändringar i den något föråldrade lagstiftningen kring terrängkörning och mer i detalj utreda dagens moderna terrängkörning.

– Terrängkörningen är en fråga som vi utreder, säger Hans Hallberg miljörättsjurist vid Naturvårdsverket.

Miljödepartementet har haft samrådsmöten med olika berörda parter och ska sammanställa åsikterna och den slutgiltiga utredningen ska överlämnas till regeringen den 9 juni.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.