Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Naturskyddsföreningen har gjort en inventering av rödlistade arter i området för den tilltänkta grafitgruvan utanför Vittangi. Bland annat har föreningen hittat den sällsynta smultronkantarellen. Se mer i klippet. Foto: Hans Sternlund/SVT

Den hotade smultronkantarellen – ett av flera argument mot en grafitgruva

Uppdaterad
Publicerad

Naturskyddsföreningen motsätter sig en grafitgruva i Nunasvaara. Upptäckten av den hotade smultronkantarellen är ett av föreningens argument.

Naturskyddsföreningen har gjort en egen inventering av rödlistade arter i området för gruvetableringen och enligt Urpo Taskinen i föreningen har man gjort flera fynd som talar mot en gruvstart – eller i vart fall talar för att bolaget kan behöva göra om sin inventering.

– Egentligen har vi bara besökt området och tittat på arter. Då har vi hittat jättemycket rödlistade arter.

Jakten på mineralerna

Ovanlig svamp i markerna

Ett exempel är alltså smultronkantarellen.

– Den person som hittade den har inventerat massor av år och sett den kanske bara fem gånger, säger Urpo Taskinen.

Han var på plats när mark- och miljödomstolen höll så kallad syn i området under tisdagen tillsammans med bland andra Björn Lundqvist, vice ordförande vid Naturskyddsföreningen i Norrbotten.

Köper inte gruvbolagets argument

Björn Lundqvist ger inte mycket för argumentet från Talga AB att gruvan kommer att vara en del av den elektriska omställningen och därmed till miljönytta i slutändan.

– Jag har ännu inte sett någon beräkning på när den här gruvdriften blir klimatneutral, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jakten på mineralerna

Mer i ämnet