Finlands regering säger ja till elektrifiering mellan Haparanda och Laurila. I klippet ovan kan du höra om vad detta innebär för arbetskraften i norra Sverige. Foto: Kirsi Vanttaja/SVT

Efterlängtat besked för Sverige: Tågen kan börja rulla till Finland

Uppdaterad
Publicerad

Persontrafiken mellan Haparanda och finska Kemi lades ned för över 30 år sedan men nu kan tågen kanske börja rulla igen mellan grannländerna. Finlands regering har nämligen sagt ja till elektrifieringen av den sista sträckan mellan Haparanda och finska Laurila, och riksdagen tar ställning i frågan innan midsommaren.

För Sverige är det ett efterlängtat beslut.

– Det här är en viktig länk både för godset och medborgarna, säger Helena Ericsson, regiondirektör på Trafikverket Nord.

Hon tror att tågtrafiken mellan norra Finland och norra Sverige är en viktig pusselbit när det gäller arbetskraftrekrytering och turism i de båda länderna.

Vinst för miljö och system

– Den främsta vinsten med elektrifiering är för klimatet, alltså att vi kan reducera koldioxidutsläppen. Elektrifieringen möjliggör också att att mycket kan automatiseras vilket gör hela systemet säkrare, säger regiondirektören Helena Ericsson på Trafikverket.

Tågförbindelsen ses som en regionförstoring och viktig för planerade industrisatsningar i norra Sverige och Finland.

Utöver de stora norrbottniska industrisatsningarna planeras det ett nytt stort pappersmassabruk i Kemi i Finland. Den industrin kommer att vara ett av de största av sitt slag i världen.

Haparanda blir en viktig knytpunkt

Kommunalrådet Sven Tornberg (C) påminner om att de två städerna i norra Finland, Rovaniemi och Uleåborg, har större befolkning än hela Norrbotten. Där blir Haparanda en betydelsefull knytpunkt mellan norra Sverige och Finland.

– Om Uleåborg skulle ligga i Sverige så skulle det vara Sveriges fjärde största stad så nog är det betydelsefullt att få igång ordentliga tågförbindelser med tanke på alla industrisatsningar på flera hundra miljarder, säger Sven Tornberg.

Hör Sven Tornberg och Trafikverket berätta mer om vad tågtrafiken skulle betyda för Norrbotten i videon ovan.

Finlands regering säger ja till elektrifiering mellan Haparanda och Laurila. Foto: SVT Design

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.