Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Bergström, chef för vårdkvalitetsenheten, meddelade på Region Norrbottens presskonferens att de tar in ett nytt mRNA-vaccin till sommaren. Janssen ratas. Foto: TT/Stig Holmfrid/SVT

Det vaccinet får du i Norrbotten – åldern avgör

Publicerad

Under onsdagens presskonferens meddelade Region Norrbotten vilka vaccin som gäller i länet. Janssen ratas och man fortsätter ge Astra till 65+. Övriga kan förvänta sig Pfizer och Moderna – och till sommaren tillkommer ett nytt mRNA-vaccin.

I SVT Norrbottens direktrapport om coronaläget i länet har frågorna kring vilket vaccin man väntas få varit många – i dag klarnade lägesbilden.

– Vi kommer göra klart med Astra så Janssen är inte aktuellt. Bortsett från Moderna och Pfizer får vi Curevacs mRNA-vaccin i sommar, säger Anders Bergström, chef för vårdkvalitetsenheten.

De som är under 65 och redan fått en dos av Astras vaccin kommer att erbjudas en andra dos – men de ges också alternativet att byta till Moderna eller Pfizer.

Nu kan 50+ i riskgrupp boka tid

På samma presskonferens meddelade chefläkare Pia Näsvall att regionen öppnar upp vaccinationsbokningen för de som är 50 och äldre med riskfaktor (se faktaruta nedan).

– Boka gärna in er på webben! När man bokar sin första tid får man också tid för den andra dosen. Den vill vi att man ska ta så att detta går så snabbt och effektivt som möjligt, säger Pia Näsvall.

Hör mer av Anders Bergström om Region Norrbottens vaccintillgång i klippet ovanför

• Kronisk hjärt- och kärlsjukdom, inklusive stroke och högt blodtryck

• Kronisk lungsjukdom såsom KOL samt svår och instabil astma

• Andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och sekretstagnation (till exempel extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder).

• Kronisk lever- eller njursvikt

• Diabetes typ 1 och typ 2

• Tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av en sjukdom eller behandling

• Downs syndrom

  • Tidigare vaccin har baserats på ett s.k. antigen som aktiva substans i vaccinet. Substansen kan t.ex. vara en specifik del av ett virus. Med vaccinet strävar man till att väcka immunförsvaret, speciellt mot den delen som viruset använder för att fästa sig vid värdcellen. 
  • RNA-vaccinerna innehåller budbärar-RNA (mRNA). Med dess hjälp aktiveras cellerna i muskeln vid injektionsstället att producera en aktiv substans, som i detta fall är coronavirusets ytprotein.
  • Kroppens immunförsvar identifierar detta ytprotein som främmande och börjar producera antikroppar mot proteinet. På så sätt lär sig kroppen att bekämpa riktiga coronavirus, ifall sjukdomsalstrande virus kommer in i kroppen.

Källa: Institutet för hälsa och välfärd

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet