Svante Lindqvist skrev en klassisk sång om Focushuset Foto: SVT/Privat

Svante Lindqvist: ”Det är inte mitt samhälle längre”

Uppdaterad
Publicerad

Focushuset i Malmberget spelar en roll i Svante Lindqvists novellsamling ”Än kan man köpa en Portello i Sporthallsfiket”. Men för honom kommer rivningen av huset inte innebära någon känslostorm.

Riksspelmannen Svante Lindqvist har många strängar på sin lyra. Han är också dramatiker, poet och novellförfattare. Ofta är handlingen förlagd till Malmberget där han växte upp under gruvsamhällets glansdagar.

I novellsamlingen ”Än kan man köpa en Portello i Sporthallsfiket” förutspådde han Malmbergets avveckling. En novell utspelar sig i ett framtida öde landskap där Focushusets tak är det enda som sticker upp ur snötäcket. På taket har man monterat stora strålkastare för lysa upp den stora Kaptensgropen för att inte ska trilla ner.

– Det var många i Malmberget som tolkade budskapet negativt när boken kom i början av 1990-.talet och man ville inte tro på att Malmberget skulle försvinna. Den som var helt ärlig och öppen var LKAB:s dåvarande disponent som sa att Malmberget låg på fel plats och var dömt att gå under, säger han.

Han menar att diskussionen om Malmbergets framtid skulle ha förts då och att titeln på samlingen säger något om det.

– Det heter ju Än kan man köpa en Portello... Det betyder att än det inte är det inte för sent, säger han.

Men samtidigt pekar han på den olösliga paradoxen som han har formulerat i ”Mannen från Malmberget”: ”Malmen måste brytas för att samhället ska kunna leva, och samhället måste rivas för att malmen ska kunna brytas.”

Svante Lindqvist är sedan många år bosatt i Luleå och har även själsligen lämnat Malmberget. Rivningarna som väntar i Malmbergets centrum kommer därför inte att beröra honom desto mer.

– Det här är inte mitt samhälle längre och det är de som bor kvar som ska framföra berättelserna.

Hans Sternlund

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Samhällsomvandlingen i Malmberget

Mer i ämnet