De grå områdena visar de tillfälliga skoterförbudsområdena som länsstyrelsen har beslutat om. De rosa områdena är naturreservat eller nationalparker och räknas som permanenta förbudsområden. Foto: Karta från SVT

”Det är vårt ansvar att freda renarna”

Uppdaterad
Publicerad

Företrädare för både rennäringen och turistnäringen är eniga om att den här vintern i Norrbotten är exceptionellt svår ur renbetessynpunkt.

Gudrun Kuhmunen företräder Svenska samers riksförbund (SSR) och hon är bedrövad över debatten som följer på besluten om tillfälliga skoterförbud.

– Det är väldigt tråkigt att läsa kommentarerna. Jag tror inte folk förstår att den här vintern är så hård, och att djuren och naturen behöver vila. Det är vårt ansvar att freda renarna, och särskilt nu när vi går in i kalvningsperioden, säger hon.

Hur ska man lösa en sådan här situation?

– Man måste sätta sig ner tillsammans och höra hur läget är, när och var någonstans det passar att vandra, åka skidor eller åka skoter. Men ibland måste naturen och djuren vila, så är det. Den kunskapen verkar ibland ha försvunnit i dagens samhälle, säger Gudrun Kuhmunen, vice ordförande för Svenska Samernas riksförbund.

”Ganska hetsigt just nu”

Även Daniel Rosenfors, vd för turistorganisationen Kiruna Lappland, har noterat att det pågår en stundtals hätsk debatt om skoterförbudsområdena.

– Debattläget är ganska hetsigt just nu på sociala medier. Jag lägger ingen vikt vid det. Från besöksnäringen måste vi förstå rennäringens situation och anpassa oss till länsstyrelsens beslut, säger han.

Han förespråkar mer dialog.

– Vi måste samlas både regionalt och nationellt och tillsammans, rennäring och besöksnäring, titta på hur vi ska kunna öka besöksnäringen och ta fram alternativa produkter inom rennäringsområden. Där måste man ta till andra grepp än enskilda förbud, eller titta på pajkastningar i sociala medier

Han poängterar dock att många turistföretag jobbar med långa säljcyklar som kan vara på ett år eller längre för sina produkter och aktiviteter.

– På så sätt får det konsekvenser för vår näring när det kommer ett förbud mot skoteråkning med kort varsel.

1) Björkliden-Riksgränsen

Området omfattar allt från Riksgränsen söderut till Unna Alakas och vidare i en linje mot Björkliden, norr om Abiskodalen, vidare från Björkliden till Riksgränsen med förbudslinjen en bit söder om järnvägen.

Förbudstiden är 19 mars-20 april.

Inom området finns två skoterleder. En led går mellan Riksgränsen och Unna Alakas och en led går mellan Björkliden och Låktatjåkko anhalt.

2) Söder om Torneträsk

Området sträcker sig mellan Stordalen, Stenbacken, Rautasjaure och ned mot Bergfors.

Förbudstiden är 13 april till 30 juni.

En led finns inom området. Den går via bäckravinen Nissunvagge till Rautasjaure.

3) Råstojaure

Området ligger i direkt anslutning till ett permanent skoterregleringsområde vid Råstojaure.

Förbudstiden är 19 mars till 10 juni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer