Lage Töyrä driver en fritidsbutik i Karesuando. Företagandet har varit tufft under det senaste året då kunderna från Norge och Finland inte längre kommer på grund av pandemin. Foto: Thommy Johansson/SVT

”Blev total blackout” – tufft för företagare i Karesuando när kunderna uteblir

Uppdaterad
Publicerad

Företagarna som driver fritidsbutiken och bensinstationen i Karesuando har haft det tufft under ett års tid. De flesta kunderna från Norge och Finland har försvunnit sedan pandemin slog till i gränstrakterna runt Karesuando.

Fritidsbutiken som säljer kläder och sportprodukter hade innan pandemin sin kundkrets från alla tre länder, men märkte direkt att norrmännen uteblev och att finländarna blev mer försiktiga att korsa gränsälven när pandemin spred sig.

– Det blev en väldigt stor minskning av försäljningen och det började under våren förra året. Kunderna från Norge har minskat med hundra procent och finländarna är väldigt försiktiga, när de kommer in har de alltid masker, säger företagaren Lage Töyrä.

”Slut på all trafik”

Bensinstationen i Karesuando har funnits sen 1960-talet  och har alltid räknat in kunder från Norge och Finland som ”sina” men sedan förra året i mars när pandemin slog till har verksamheten ändrats totalt.

– Det blev totalstopp från Norge och Finland, åttio procent av kunderna var borta de första veckorna. Förändringen märktes direkt när pandemin började förra året. Då blev det slut på all trafik, säger Mats Eliasson, bensinstationsägare.

”Det blev totalstopp av kunder från Norge och Finland”, säger Mats Eliasson, bensinstationsägare. Foto: Thommy Johansson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.