Tove Fahlgren på Pridehouse. Foto: Anne Marit Pentha Päiviö

”Det borde finnas en könsneutral kolt”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns behov att skapa en könsneutral kolt för dem som inte vill eller kan definiera sig som varken kvinna eller man, det menar Tove Fahlgren som är projektledare för Queering Sápmi och har varit i Stockholm under Prideveckan.

Tove Fahlgren är för första gången i Stockholm under den pågående Pridefestivalen. Hon har deltagit under seminarium och paneldiskussioner under veckan och där hon diskuterat bland annat hur det är att vara en minoritet inom en minoritet. Det som väckt mycket diskussioner är kolten.

– Det blev mycket reaktioner på kolten efter en paneldiskussion, många vill gå in och göra om och skapa en ny könsneutral kolt, säger Tove Fahlgren.

Hon håller med att behovet att skapa och göra en könsneutral kolt finns och det är något som hon hoppas någon i Sápmi kan göra. Men att det är samer själva som ska skapa den och inte någon utifrån understryker hon. 

– Behovet finns och det måste finnas en könsneutral kolt. Transpersoner kan byta kolt. Men dom som inte kan eller vill det, könlösa. För dom är det viktigt att det finns ett alternativ och det är viktigt att det är vi själva som tar tag i det och skapar den kolten själv, säger Tove Fahlgren.

Tove Fahlgren tycker att kolten det finaste hon har och hon är aldrig lika stolt som när hon bär den. Hon fick sin första kolt när hon var 21 år gammal och den betyder mycket i hennes samiska identitet. Och att alla ska kunna bära den och trivas i den är viktigt.

– Det känns verkligen tabu att säga det här och varför ska det vara så, att man nästan är rädd att säga att det finns behov för en könsneutral kolt, säger Tove Fahlgren. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.