Flera bränder i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

En rad bränder har blossat upp i Norrbotten under lördagen. Det varma, torra vädret i kombination med blixtnedslag har gjort att räddningstjänsten varit på flera larm.

Skogsbranden i Murjek, utanför Vuollerim i Jokkmokk, har blossat upp flera gånger sedan den upptäcktes på fredagskvällen.

Redan tidigt på lördagsförmiddagen kallades räddningstjänsten från Vuollerim ut till platsen på plats då elden tagit fart igen.

– Vi hjälper skogsägaren i släckningsarbetet, säger Björn Karlström, inre befäl vid räddningstjänsten.

Ännu en skogsbrand

Klockan 16 på lördagseftermiddagen konstaterar han att släckningsarbetet, som berör ett område på cirka 15 hektar, fortfarande pågår:

– Det blossar upp hela tiden.

Sedan 13 på lördagseftermiddagen brinner det också i skogen i  Muorjevaara i Gällivare. En brand som fortfarande pågår.

Blixtnedslag

Det är inte bara värmen och torkan utan också åskan har orsakat bränder under lördagen. Ett blixtnedslag i en mindre fristående byggnad i Räktjärv i Kalix kommun innebar att den brann ner till grunden. Räddningstjänsten ryckte ut till platsen och såg till att branden inte sped sig.

Under eftermiddagen startades en skogsbrand i Överkalix på grund av ett blixtnedslag men räddningstjänsten kunde släcka den relativt snabbt.

Det har också kommit larm om en villabrand i Gällivare då det efter ett blixtnedslag kom synlig rök från kablar, men det utvecklade sig inte till en riktig brand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.