Kiruna stadshus från 1963, året efter utsedd till Sveriges vackraste offentliga byggnad, ska rivas 2017 och ersättas med ett nytt stadshus. Det blir den första byggnad som uppförs i nya Kiruna centrum. Foto: TTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Det händer med Kirunas landmärken

Publicerad

I samband med flytten av Kiruna kommer några kända landmärken att försvinna. Andra kommer att flyttas och ytterligare några kommer att uppstå i ny skepnad. Här får du koll.

Den så kallade stadsflytten i Kiruna handlar till liten del om att faktiskt flytta byggnader. Det mesta handlar om att riva och ersätta med nyuppförda byggnader. Det gäller samtliga hus i centrumkärnan som enligt tidsplanen ska vara avvecklad 2019. Men enligt ett avtal mellan LKAB och Kiruna kommun från 2011 utpekades ett mindre antal byggnader, som inte ligger i den absoluta stadskärnan, som värda och möjliga att flyttas.

Detta ska flyttas:

 • Kiruna kyrka, invigd 1912, ritad av Gustav Wickman efter beställning av Kirunas grundare Hjalmar Lundbohm som ville ha en kyrka som likande en lappkåta. År 2001 röstades kyrkan fram av svenska folket som Sveriges mest omtyckta hus byggt före 1950. Kyrkan ska monteras ned och flyttas i delar.
 • Hjalmar Lundbohmsgården, den förste LKAB-disponentens första bostad, vars första del byggdes 1895. Den räknas som Kirunas näst äldsta byggnad.
 • Ingenjörsvillan, Länsmansbostaden, Svedbergska huset, samt en arbetarbostad benämnd B5, är alla byggnader som uppfördes på uppdrag av LKAB vid förra sekelskiftet.
 • Tolv bläckhorn, en typ av arbetarbostad med ett särpräglat huvformat tak. De är precis som Kiruna kyrka ritade av Gustav Wickman.

Detta ska rivas:

 • Bostadsområdet Ullspiran med 150 bostäder. De två första gårdarna är tömda och under onsdagen börjar huskropparna rivas. De två återstående gårdarna är fortfarande bebodda, till största del av studenter och entreprenörer med korttidskontrakt, och ska rivas inom kort.
 • Kiruna stadshus från 1963, året efter utsedd till Sveriges vackraste offentliga byggnad, ska rivas 2017 och ersättas med ett nytt stadshus. Det blir den första byggnad som uppförs i nya Kiruna centrum.
 • I första rivningsetappen finns också ett hundratal hyreslägenheter samt ett 15-tal äldre bostadshus. Området ska vara utrymt och omvandlat till så kallad gruvstadspark senast 2018.
 • Ralph Erskine är arkitekten bakom kvarteret Ortdrivaren. De bruna husen kallas Snusdosan och Spottkoppen, de gula husen Mullbänken och Berlinmuren. De ligger under den zon som LKAB ska ha köpt senast 2019. Sedan ska de rivas.
 • Under de närmaste 20 åren räknar LKAB med att cirka 3 000 lägenheter kommer att beröras av gruvbrytningen i Kiruna.

Detta ska byggas:

 • Kiruna kommuns och LKAB:s respektive fastighetsbolag har redan byggt ett hundratal lägenheter i befintliga Kiruna. Ytterligare ett hundratal är under uppförande.
 • Nytt stadshus, ska stå klart 2017.
 • Tio kvarter i nya centrum ska enligt planen stå klart 2019. Ett antal byggherrar har lämnat förslag på skisser, varav ett tiotal har valts ut för att förhandla om byggrätter.
 • Kiruna kommun planerar för nya bostadsområden i anslutning till nya centrumkärnan öster om befintliga Kiruna. LKAB planerar för bostadsområde och kulturområde kring Luossavaara, nordväst om befintlig bebyggelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kiruna flyttar

Mer i ämnet