Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du arbetsrättsjuristen P G Forsberg om frågor kring ovaccinerad personal – ett nytt fenomen för många arbetsgivare. Foto: Hans Sternlund/SVT

Ovaccinerad personal – helt ny problemställning för många arbetsgivare

Uppdaterad
Publicerad

Frågor kring ovaccinerad personal har seglat upp som en ny företeelse för många arbetsgivare.

– Det här är en helt ny problemställning som har dykt upp, säger arbetsrättsjuristen P G Forsberg.

Det har framför handlat om vård och omsorg där man har diskuterat om ovaccinerad personal som arbetar nära patienter kan omplaceras eller rent av sägas upp.

Dilemmat berör även andra arbetsgivare där medarbetare har nära kontakt med människor. Många som söker sig till Svenska kyrkans verksamheter tillhör också riskgrupp på grund av ålder.

”Väldigt många som frågar”

P G Forsberg är arbetsrättsrättsjurist i Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation och får ständigt frågor från församlingar, pastorat och stift i hela landet i liknande ärenden.

– I och med att det här är är helt nytt och ingenting är prövat i domstol än så är det väldigt många arbetsgivare som hör av sig och frågar hur de ska agera i olika situationer, säger han.

Ett arbetsmiljöansvar

Han har också rådfrågats av Gällivare församling inför beslutet om munskydd för ovaccinerade och har inte sett några arbetsrättsliga problem med detta.

– Man ska göra en riskbedömning och utifrån den ta sitt arbetsmiljöansvar, vilket innebär att skydda såväl de ovaccinerade på arbetsplatsen som de vaccinerade som är i riskgrupp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer