Det här är klorgas – ”är kraftigt irriterande”

Uppdaterad
Publicerad

Klorgas bildas till exempel när klorinnehållande rengöringsmedel blandas med sura rengöringsmedel som toalettrengöringsmedel och avkalkningsmedel.

Gasen är kraftigt irriterande för ögon och slemhinnor. Vi inandning finns hög risk för andningsbesvär och lungskada.

Klorgasutsäpp från badhus har skett tidigare i Sverige. Myndigheten för samhällsberedskap (MSB) kan hjälpa till vid den här typen av olyckor.

Vad är det här för gas?

– När man blandar natriumhypoklorit och någon form av syra så bildas klorgas. Den är gröngul i koncentrerad form, säger Erik Egardt är brandingenjör på MSB.

– Natriumhypokloriten används för att rengöra vattnet i många badhus och syran för att reglera ph-värdet. Klorgas har använts som krigsgas i Syrien och är ingen trevlig gas. Det är inte ovanligt att badhusen blandar fel och det blir mindre utsläpp av gasen.

Vilken typ av problem kan man få?

– Det är framför allt andningsbesvär och man kan behöva syrgas ganska fort.

Hur stor är spridningsrisken?

– Allt beror på hur stort utsläppet har varit. Vi har dataprogram som räknar ut hur stort område som kan vara i riskzonen. Det är framförallt de personer som befinner sig inne i byggnaden och kanske känsliga personer som befinner sig inom 300 meter nedvinds som kan känna av det.

Experiment i USA visar att det handlar om max 500 meter som risken är störst.

Källa: Giftinformationscentralen och MSB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.