TBC är en ovanlig sjukdom i Sverige idag Foto: SVT

Det här är TBC – utbrott är ovanliga

Uppdaterad
Publicerad

Tuberkulos är en av världens mest spridda infektionssjukdomar. Men i Sverige är den ovanlig.

Tuberkulos (TBC) är en av världens mest spridda infektionssjukdomar. Det insjuknar cirka tio miljoner människor i TBC varje år och omkring en och en halv miljon dör varje år av sjukdomen.

Uppemot en tredjedel av jordens befolkning är bärare av bakterien.

TBC var tidigare en folksjukdom i Sverige men är i dag relativt ovanlig. I Sverige har vi sedan många decennier sett en minskning av tuberkulosen. De senaste åren har det anmälts omkring 600-700 fall per år.

Allmänfarlig sjukdom

De flesta nya fall av tuberkulos i den svenskfödda befolkningen gäller personer över 65 år, varav de flesta smittats i Sverige under början och mitten av 1900-talet. Det sker fortfarande en inhemsk smittspridning, både bland barn och vuxna.

Tuberkulos klassas enligt smittskyddslagen som allmänfarlig sjukdom, upptäckta fall anmäls till smittskyddsläkaren i landstinget samt till Folkhälsomyndigheten.

Slemmig och blodig hosta

Klassiska allmänsymtom vid tuberkulos är feber, nattsvett, avmagring och trötthet. För lungtuberkulos är långvarig hosta mer än tre veckor typisk med eller utan upphostningar av slem och ibland blod.

Hur vanligt är det med TBC-smitta i Norrbotten?

– Det är mycket ovanligt. Ibland hittar vi TBC hos våra migranter, men det händer nästan aldrig att de för smittan vidare. I år har vi haft 13 fall och minst tio av dem är troligtvis smittade utomlands. De fall som vi hittar bland personer som bott i Sverige länge handlar nästan uteslutande om riktigt gamla personer som återinsjuknar i TBC som de fått som unga, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Norrbotten.

Källa: Riksförbundet HjärtLung

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.