• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Strömstad i Strömstads kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en lagerlokal med kraftig rökutveckling till följd, Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Sökningar på lokala resmål har ökat i Norrbotten. Foto: Stefan Brännström/SVT

Det här har norrbottningarna velat göra på sin semester

Publicerad

Aldrig har en sommar i Sverige varit så populärt som under coronapandemin, och det syns även i statistiken över det vi sökt mest på under våren och sommaren. Sökningar på lokala resmål har ökat i Norrbotten.

Stängda gränser, reserestriktioner och UD:s avrådan från resor till olika länder har gjort att svenskarna i år fått hitta på saker hemma istället. Förutom att många har passat på att renovera sommarstugor och altaner, så har Hemester blivit ett välkänt begrepp, vilket syns i våra sökningar på internet.

”Semester i Sverige”

Sökningar på ”Semester i Sverige” har under 2020 varit nästan dubbelt så populärt som under de senaste fem åren, enligt statistik från Google Trends. Det syns även en tydlig nedgång i sökningar inom ämnet ”resor” under våren och sommaren i år jämfört med de tidigare. Särskilt en aktivitet verkar ha blivit extra populär. Ordet ”vandring” har fått ett rejält uppsving under pandemin enligt sökjättens statistik.

Se i videon vad norrbottningarna sökt på inför sin semester.

Om Google Trend:

Google Trender ger tillgång till ett i stor utsträckning ofiltrerat urval av faktiska sökningar på Google.

Uppgifterna är anonymiserade (ingen identifieras personligen), kategoriserade (ämnet för en sökfråga har fastställts) och sammanställda (grupperade). Det gör att Google kan visa sökintresset för ett ämne inom ett geografiskt område, från hela världen ner på stadsnivå.

Google trend samlar ett urval av alla sökningar, detta eftersom det verkliga antalet sökningar blir för stort och skulle ta för lång tid att söka i.

Statistiken i texten är insamlad 30 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.