Här kan du se hur det ser ut på Kirunas gator och gångstråk. Foto: SVT

Enorma snömängder i Kiruna kommun – kan slå rekordet på 310 centimeter

Uppdaterad
Publicerad

Det är vitt, vitt, vitt i Kiruna. Under snöröjningssäsongen har det fallit 290 centimeter och enligt Tekniska verken har det inte snöat så mycket sedan slutet av 90-talet.

Tekniska verken mäter fallen snö, inte snödjup, på en fastslagen plats under snöröjningssäsong. Säsongen sträcker sig från hösten till maj månad.

Hösten 2019 kom första snön väldigt tidigt, redan sista september. Det är inte ovanligt att det snöar så tidigt, däremot är det ovanligt att snön aldrig smälte bort.

– Närmaste rekordet är 310 centimeter från säsongen 1997-98, säger Christer Roos, chef på avdelningen gata/fritid på Tekniska verken i Kiruna.

Prislappen för 2020: 1,5 miljoner

Kostnaden för snöröjningen har pendlat mellan 8,5 till 12 miljoner kronor per år. Kostanden för 2020 är hittills drygt 1,5 miljoner.

– Det har gått mycket pengar men inte ovanligt mycket, som alla vet så har det snöat väldigt mycket under januari och februari.

Så tänker snöröjarna

Det finns Kirunabor som har klagat på snöröjningen, både på vägar och gångbanor. Tekniska verken har direktiv från Kiruna kommun att följa.

– När det har fallit fem centimeter ska vi snöröja prioriterade vägar som centrum och busslinjer. Har det fallit åtta centimeter är det villakvarter och övriga områden. Då har man 15 timmar på sig, säger Christer Roos, chef på avdelningen gata/fritid på Tekniska verken i Kiruna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer