Möt blivande motorcyklister som längtar efter att få ta sitt mc-körkort. – Det blir frihet att inte vara beroende av sin handledare, säger Maria Andersson-Nordström. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Trenden har vänt – nu ökar intresset för att ta motorcykelkörkort

Uppdaterad
Publicerad

Trenden har vänt – allt fler norrbottningar väljer att ta motorcykelkörkort. Redan nu är trycket på mc-utbildningarna stort och väntar man till juni kan det bli svårt att boka körlektioner.

Trafikverkets statistik visar att 257 personer tog motorcykelkörkort i Norrbotten under förra året, vilket är en ökning med cirka 20 procent jämfört med år 2013. Då låg siffran på 204 personer.

Jens Viktröm, trafiklärare i Piteå, märker också av det stora intresset.

– Om man börjar fundera på att ta motorcykelkörkort först i juni eller juli månad, så kan det bli svårt att hinna, säger han.

”Jag längtar jättemycket”

En som håller på att göra verklighet av sin dröm och kommer att köra upp för motorcykel i sommar är Maria Andersson-Nordström från Boden.

SVT följde med henne under den praktiska delen av riskutbildningen i Luleå där de blivande mc-förarna fick träna på kurvteknik och inbromsning. 

– Jag längtar jättemycket till jag ska köra upp. Det ska ska bli roligt och en frihet att inte behöva vara beroende av sin handledare, säger hon.

I videon ovan hör du motorcyklisternas tankar kring det ökade intresset för att ta mc-körkort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.