Arkivbild Hertsön i Luleå

Det råder huggsexa om allmännyttan

Uppdaterad
Publicerad

Det är köprusch på begagnade allmännyttiga områden. Det är kommunerna som säljer ut av sitt bostadsbestånd för att ha råd att bygga nytt. Och det är privata köpare som slåss för att ta över.

Det visar en kartläggning som Dagens Samhälle gjort.

Under åren 2002 – 2013 såldes närmare 108 000 lägenheter i allmännyttan genom att omvandlas till bostadsrätter och som hyresrätter till privata fastighetsbolag. I pengar räknat handlar det om 60 – 70 miljarder kronor sett till dagens penningvärde.

Efter 2010 har ombildningen till bostadsrätter minskat men köpsuget hos privata fastighetsbolag är stort. Och när nya aktörer som Ica och Ikea ger sig in på fastighetsmarknaden hårdnar konkurrensen även om miljonprogramsområden och det ännu äldre beståndet.

– Begagnade hus är bland de bästa investeringar du kunnat göra de senaste tjugo åren. Bostadsbristen och ett bruksvärdessystem som gör att hyrorna aldrig faller gör det till en långsiktig och bra affär, säger Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi på Kungliga Tekniska högskolan (KTH).

Och med dagens stora bostadsbrist har kommunala bolag starkt tryck på sig att bygga hyresrätter och de som har snäva marginaler säljer äldre fastigheter för att har råd att bygga nytt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.