Birgitta Isaksson, ledamot i Jägarförbundet i Norrbotten. Foto: SVT

Oro för ökad konflikt i fjällen

Uppdaterad
Publicerad

Idag inleds hovrättsförhandlingarna i det stora Girjasmålet om vem som har nyttjanderätt till marken i fjällen. På Jägareförbundet ser man Girjasmålet som ett av flera exempel där samebyarna försöker flytta fram sina positioner.

Girjasmålet handlar om att klarlägga rättsläget mellan samebyn och staten kring rättigheterna till jakt och fiske inom renskötselområdet. Men målet följs med intresse och även ett visst mått av oro bland annat av många andra jaktintresserade ortsbor i hela fjällområdet.

Risk för ökade konfliktytor

Enligt Birgitta Isaksson, ledamot i Jägareförbundet i Norrbotten, är det många frågor som pågår samtidigt som riskerar att öka konfliktytorna mellan samebyarna och den övriga ortsbefolkningen.

Rätten till fjälljakten

Hon nämner det förslag på nya skoterförbudsområden, stora områden, som nyligen är inlämnat av Svenska samers riksförbund och som berör stora delar av fjällen i Norrbotten.

– Samebyarna visar med det de gör idag, att om de skulle få rätten till förvaltningen så skulle det inte bli bättre för oss ortsbor, säger hon.

Handlar inte om att stänga ute jägarna

Representanterna för Girjas sameby möter förstås de här reaktionerna och farhågorna i sin vardag. Men ordförande Matti Berg poängterar att processen inte handlar om att stänga ute andra jägare.

– Det man fruktar är väl att pendeln ska slå tillbaka, att man ska stänga rätten till jakt och fiske. Och jag förstår oron, det gör jag absolut. Man vi måste höja blicken se förbi det. En lokal samisk förvaltning måste bli bättre än en myndighetsförvaltning som finns långt härifrån.

MISSA INTE: Detta har hänt – samebyns kamp mot staten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rätten till fjälljakten

Mer i ämnet