Håkan Karlsson, områdeschef för polisen i Norrbotten

Polischef i Norrbotten oroas inte över avstånden

Uppdaterad
Publicerad

Efter att polisen av misstag skickats till fel stad – och till och med fel län – har polisledningscentralen i Umeå fått kritik. Men Håkan Karlsson, områdeschef i Norrbotten är än så länge nöjd med organisationen.

– I Norrbotten har vi inte upplevt några problem med att poliser skickas till fel adress på grund av att polisledningscentralen missuppfattat geografin, säger Ulf Karlsson.

Den största missen som hittills uppdagats sedan polisens fyra ledningscentraler i norra Sverige slogs ihop till en enda i Umeå var när poliser skickades närmare 30 mil fel.

Poliskrisen i norr

–Man får givetvis vara medveten om att det blir en del inkörningsproblem i en ny organisation. Men jag har frågat mina medarbetare vid morgonutsättningarna och jag kan nog påstå att polisen i Norrbotten känner sig trygg med det nya. Vi har inte haft några avvikelserapporter än så länge, säger Håkan Karlsson.

Vilka problem finns det med att polisledningscentralen inte längre finns i Norrbotten?

– Som jag sa känner vi oss trygga. I Norrbotten är polisen van vid att få order och uppdrag på distans. För polisen i Kiruna spelar det nog ingen större roll om ledningscentralen sitter i Luleå eller Umeå, säger Håkan Karlsson.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Poliskrisen i norr

Mer i ämnet