Kulturföremål i Kiruna får fortsatt liv

Publicerad

Väggarna i päronträ är några av de detaljer från Kiruna stadshus som ska bevaras i det nya kulturhuset.

Att handtagen på entrédörrarna på Kiruna stadshus och inredningen från Osslundrummet bevaras och flyttas till det nya stadshuset är välkänt. Men det finns fler saker som är värda att bevara. Kommunantikvarien Clara Nyström och kultursekreteraren Lennart Lantto på Kiruna kommun har sammanställt en lista på föremål som bör bevaras och flyttas till ett nytt kulturhus.

Konstnärligt och speciellt

– Varför är det viktigt att bevara saker från stadshuset?

– Stadshuset är en väldigt speciell byggnad, det finns så många föremål och element som har höga värden. Det kan vara konstnärligt, det kan vara speciella material, och det kan vara arkitektoniskt värde. Genom att bevara detta så kan man spara en del av det samlade värdet, säger kommunantikvarien Clara Nyström.

Väggar bör flyttas med

Clara Nyström och Lennart Lantto har flera exempel på kulturvärden som bör bevaras och flyttas till det nya kulturhuset som ska stå klart sommaren 2020 i Kirunas nya centrum.

Bland annat den stora tavlan ”Kirunavaara” av Axel Sjöberg, som hänger i den stora entréhallen i stadshuset, väggarna av päronträ i ett sammanträdesrum, och takarmaturer från Orrefors.

Viktig byggnad

På frågan om inte det nya kulturhuset ska ha en egen identitet och inte bli en uppsamlingsplats av föremål från stadshuset svarar Clara Nyström:

– Jag tror att även om vi flyttar saker från stadshuset så kommer detta att infogas och bli den här nya identiteten, så det kommer inte bara bli saker från stadshuset utan vi tar med det viktigaste sen sammanfogar vi det till en ny viktig byggnad. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kiruna flyttar

Mer i ämnet