• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag är lite nervös”. Se när 9-åriga Diana spelar harpa. Foto: Kateryna Yemets/SVT

Diana, 9, flydde kriget – harpan skickades från Kiev till Luleå

Publicerad

Nioåriga Diana från Ukraina är mycket nervös. Hon tar ett djupt andetag och närmar sig sin harpa, som skickats upp från Kiev. För första gången ska hon uppträda – i Gammelstads kyrka i Luleå.

Diana gick och lärde sig spela harpa i nästan två år i Kiev. Sedan startade kriget och familjen flydde till Sverige. Efter en tid hamnade de i Luleå.

– Jag trivs bra i Sverige. Jag älskar snön, men här finns så mycket snö, säger nioåriga Diana Pyliavska.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Men att hitta en harpa i Norrbotten skulle visa sig vara omöjligt. Dianas mamma lyckades inte heller hitta någon harpalärare i länet.

– Jag anser att musikutbildning är viktig, det lär en att tänka. Och Diana tycker verkligen om att spela harpa, säger mamma Liudmyla Pyliavska.

Harpan skickades till Luleå

Därför, med stor nervositet, blev den ömtåliga och stora harpan till slut skickad från Kiev till Luleå. Musiklektionerna kunde fortsätta, men online med en lärare som finns i Belgien.

I april fick Diana dessutom chansen att visa upp sina kunskaper på en konsert i Gammelstads kyrka.

Pensionärer i Luleå hjälpte henne att få harpan till kyrkan. Innan konserten var hon nervös, men efteråt är hon nöjd.

– Om de frågar igen så kommer jag att säga ja, men då vill jag gärna spela två låtar.

Följ med Diana till konserten i Gammelstads kyrka i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Mer i ämnet