Foto: TT

Satsning på direktflyg Luleå-London

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit på gång en tid och under måndagens kommunstyrelsemöte i Luleå kommun kan en direktlinje mellan Luleå och London bli verklighet.

Kommunstyrelsen arbetsutskott har beslutat att anslå 200.000 kronor för direktflygsetableringen med EU-medfinansiering. Swedish Lapland Visitors Board (SLVB) och Swedavia Luleå Airport har under lång tid arbetat med möjligheten att etablera ett direktflyg mellan Luleå och London.

Uppstart skedde i 4-kantsprojetet där kommunerna Piteå, Älvsbyn, Boden och Luleå var medfinansiärer. Under det projektet byggdes det brittiska återförsäljarledet av turoperatörer upp.

Ökat antal gästnätter

Den kanske största anledningen till intresset är att antalet kommersiella gästnätter från Storbritannien har fördubblats från år 2010. Idag har destinationen Swedish Lapland nästan 40.000 kommersiella gästnätter, flest under vinterperioden.

Tanken är att att flygningarna ska ske vintertid mellan december och april. Man planerar för två flygningar per vecka, torsdag/söndag eller fredag/måndag.

Attraktivt för regionen

Man tänker sig även att ett direktflyg två gånger i veckan till en storstad som London även ska innebära en ökad attraktiv livsmiljö för norrbottningarna och att näringslivet ska få fördelar genom en ökad närhet till den internationella marknaden.

I väntan på beslutet om vilket flygbolag som ska flyga sträckan ansöker Swedish Lapland Visitors Board om medfinansiering från Piteå-, Boden-, Kalix- och Älvsbyns kommuner med 100.000 kronor, Norrbottens Handelskammare 25.000 kronor, Invest in Norrbotten 25.000 kronor, näringslivet i Norrbotten 265.000 kronor, övriga destinationer 400.000 kronor. SLVB finansierar projektet med 300.000 kronor.

Vilka flygbolag som erbjudits direktflyget är oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.