På onsdagens presskonferens kom det fram att 15 personer vårdas för covid19 i länet, fem personer är i respirator och flera vårdanställda har smittats. Foto: SVT

Divisionschefen: ”Vi räknar med att intensivvårdsplatserna kommer att räcka”

Uppdaterad
Publicerad
Enligt dagens prognoser kommer intensivvårdsplatserna att räcka till när Norrbotten når sin topp om två till tre veckor, enligt Region Norrbotten.

Under onsdagen höll Region Norrbotten en presskonferens. Både Anders Nystedt, smittskyddsläkare och Per Berglund, chef division Länssjukvård, uppmanade alla att tänka efter, sköta sig och därmed förhindra smittspridning i samhället. Anders Nystedt uppmanade alla äldre att stanna inne så mycket de bara kan.

– Förstå att det här är skitfarligt. Det är många som dör.

Även Per Berglund ville poängtera vikten av att ta alla rekommendationer på allvar.

– Vi kan verkligen göra skillnad. Speciellt under påskhelgen men egentligen alltid.

På dagens presskonferensen sa man också att länet kommer att nå sin topp om två till tre veckor. Då räknar Region Norrbotten med att runt 25 personer vårdas på intensivvårdsavdelning.

– Vi räknar med att intensivvårdsplatserna kommer att räcka, säger Per Berglund, chef division Länssjukvård.

Patienter vårdas i Sunderbyn

Han berättade även att sjukdomen i vissa fall orsakar svåra lungskador vilket gör att svårt sjuka kan behöva syresättning under lång tid, vilket skapar långa vårdtider på intensiven på Piteå sjukhus.

– Intensiven fylls sakta på och Piteå sjukhus har plats för ett par patienter till. Sedan måste vi fylla på andra sjukhus, säger Per Berglund, chef division Länssjukvård.

I nuläget följer man prognosen och intensivvårdsplatserna ser ut att räcka till, om läget fortsätter som förväntat.

– Men blir det väldigt mycket smitta längre fram blir det tufft för alla i vården. Sköter vi oss väl kommer det att gå bra. Vi har stora möjligheter att lösa det här, säger Per Berglund, chef division Länssjukvård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet