Det är fortfarande oklart vad som orsakade olyckan utanför Boden, där två personer omkom i kollision med ett tåg. Foto: svt

Trafikverket: ”Vi utreder om sikten är tillräckligt bra”

Uppdaterad
Publicerad
Sikten ska förbättras vid den obevakade järnvägsövergången mellan Gransjö och Sandträsk i Bodens kommun.
– Det är tragiskt för de drabbade och även vår personal tar illa vid sig, säger trafikverkets presschef Bengt Olsson

Vid elva-tiden på söndag förmiddag kolliderade ett SJ-tåg med en personbil på den obevakade järnvägsövergången och två personer avled,

Nu höjs röster om åtgärder från Trafikverkets sida, men det är en mångmiljonaffär att sätta upp bommar vid  järnvägsövergången eftersom de ska kopplas till signalsystemet och till elförsörjningen.

Undersöker sikten

Enligt trafkverkets presschef Bengt Olsson är totalkostnaden för att sätta upp bommar vid järnvägsövergången mellan fem och 100 miljoner kronor.

– Vi har markerat att det är en farlig plats med en stopp-skylt och en kryss-skylt och just nu ser vi över olycksplatsen och då framförallt hur sikten är åt båda hållen.

– De som trafikerar järnvägsövergången ska kunna se tågen komma och det kan bli aktuell att upphandla mark så att vi kan röja mer sly och förbättra sikten ännu mer, säger Bengt Olsson.

”Tar illa vid sig”

Trafikverket kan i dag inte säga vad som orsakade kollisionen mellan tåget och bilen på järnvägsövergången på söndag förmiddag.

– Det är för tidigt för det. Vi har börjat utreda vad som kan ha förorsakat olyckan, men det innebär också en hel del intervjuer med folk som varit involverade så det kommer att ta några månader. Vi har ännu inte pratat med lokföraren eftersom det var en så traumatisk händelse, men vi ska göra det.

Trafikverkets presschef säger att myndigheten lider med de drabbades familjer.

– Vi tycker att det är tragiskt. Dessutom påverkar det här även vår trafilkledning och järnvägsföretagens lokförare. Personalen mår inte bra när sådant här händer. Det finns folk som har slutat på grund av det. Man tar ganska illa vid sig, säger Bengt Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer