En 70-årig man dog av hjärtinfarkt – enligt Ivo hade han kunnat räddas med rätt behandling. Foto: Linda Jones/SVT

Dog efter missad hjärtinfarkt – Ivo kritiserar vården på Sunderbyn

Publicerad

En ambulanssjuksköterska och akuten på Sunderby sjukhus i Luleå får skarp kritik efter att ha missat en hjärtinfarkt på en 70-årig man som senare avled.

Enligt Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) begicks flera fel från det att mannen insjuknade.

Mannes fru ringde ringde efter ambulans då han mådde illa, kräktes, och hade buksmärtor under revbenen samt domningar i båda armarna.

Enligt Ivo borde ambulanssjuksköterskan på plats ha tagit EKG på mannen med tanke på hans riskfaktorer för hjärtsjukdom. Dessutom var det fel att utan läkarkontakt hänvisa honom till att själv ta sig till sjukhuset.

Då han inte fick åka ambulans så fick frun skjutsa honom med bil till akuten.

Hade kunnat behandlas

På akuten togs skiktröntgen på buken som inte visade något onormalt. Ivo anser att ytterligare undersökningar (EKG) då borde ha gjorts för att finna orsaken till besvären.

”Obduktionen visade att mannen hade haft hjärtinfarkt några dagar tidigare. Normalt sett hade det funnits stora möjligheter till behandling om den hade upptäckts med EKG i tid”, skriver Ivo i sin kritik.

Mannen avled fyra dagar senare i hemmet till följd av en obehandlad hjärtinfarkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.