Döms för mordförsök efter yxattack

Uppdaterad
Publicerad

Med en yxa slog han en annan man i bakhuvudet. Nu döms han för mordförsök till rättspsykiatrisk vård.

Händelsen utspelade sig på bostadsområdet Tuna i Luleå den fjärde september i år där målsäganden satt på en parkbänk och pratade med några vänner.

Han har i efterhand beskrivit att han hörde steg bakom sig, som att någon sprang emot honom, och att personen sa något med ilska i rösten. När han tittade bakåt fick han ett slag i bakhuvudet. 

Yxattack Tunastigen

Livshotande

Den yxa med vilken mannen slagits låg kvar på parkbänken och gärningsmannen försvann bakom ett cykelförråd medan målsäganden togs om hand av sina vänner som även larmade SOS.

Han fördes till sjukhus med svåra skador i huvudet och enligt rättsintyget bedömdes mannens skador som livshotande, ”med betydande risk för förblödning”.

”Allvarlig psykisk störning”

Mannens vänner som blev vittnen till händelsen kunde snabbt peka ut en person, en 48-årig man som bodde i närheten. Han greps av polis vid sin bostad omkring en timme och fyrtio minuter efter attacken.

Den 48-årige gärningsmannen har sedan dess suttit häktad och vid rättegången valde han att inte uttala sig då han inte minns något. Han har även genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som bland annat visar att han begick gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning och att han därför är i behov av psykiatrisk vård. 

Döms för mordförsök

Tingsrätten slår fast att det ”rör sig om ett fullständigt oprovocerat angrepp” och ”att angreppet skett bakifrån mot en helt oskyddat och oförberedd person”. Såväl målsäganden som vittnen har under rättegången gett samstämmiga uppgifter och dömer därför mannen för mordförsök till rättspsykiatrisk vård. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Yxattack Tunastigen

Mer i ämnet