Högsta förvaltningsdomstolen cementerar att regeringen följde lagen när Boliden nekades tillstånd i Laver utanför Älvsbyn. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Domstolen: Nej till koppargruva i Laver

Uppdaterad
Publicerad

Gruvjätten Boliden vill blåsa liv i den gamla koppargruvan i Laver utanför Älvsbyn. Men regeringen sade nej och nu slår Högsta förvaltningsdomstolen fast att lagen följdes när tillståndet nekades.

Regeringens beslut grundades på att ett Natura 2000-tillstånd måste finnas på plats före ett beslut om bearbetningskoncession – en uppfattning som Boliden inte delar.

Beslutet hindrar dock inte gruvbolaget att gå vidare med en ny ansökan. När SVT intervjuade Bolidens Stefan Romedahl den 10 juni svarade han på frågan hur de skulle agera ifall domstolen skulle säga nej.

– Då kommer vi gå vidare och titta på ett nytt projekt som heter Laver, och ansöka ytterligare någon gång, sade Stefan Romedahl då.

I klippet nedanför hör du Bolidens planer i Laver.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Stefan Romedahl, gruvchef i Boliden, om planerna på att bryta koppar i Laver utanför Älvsbyn. Foto: Stig Holmfrid/SVT

Turerna kring Laver

• För drygt 75 år sedan stängde koppargruvan i Laver utanför Älvsbyn.

• Gruvbolaget Boliden började provborra på platsen igen 2009. 2014 lämnades en ansökan om bearbetningskoncession in.

Länsstyrelsen och Bergsstaten sa nej två år senare eftersom de menade att ett Natura 2 000-tillstånd behövdes.

• Regeringen gick på myndigheternas linje och sa nej år 2020. Boliden överklagade beslutet till Högsta förvaltningsdomstolen.

• Den 6 maj i år tillsatte regeringen en utredning för att se över lagstiftningen så att en Natura 2000-prövning sker i samband med miljöprövning, och inte före en bearbetningskoncession finns på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.