Nu börjar dragkampen om var demonstrationsanläggningen för tillverkning av fossilfritt stål ska byggas. Foto: SVT

Dragkamp om anläggning för fossilfritt stål

Uppdaterad
Publicerad

Malmfälten och Gällivare är den mest självklara och hållbara lokaliseringen för en demonstrationsanläggning för tillverkning av fossilfritt stål, menar representanter för sju partier i Gällivare kommun.

Projektet Hybrit drivs av LKAB, Vattenfall och SSAB och målet är att Sverige blir först i världen med att tillverka fossilfritt stål.

Nu börjar dragkampen om huruvida demonstrationsanläggningen ska byggas i Luleå eller Gällivare. Görs lokaliseringen av demonstrationsverket rätt från början och placeras i Gällivare finns många fördelar, menar kommunpolitikerna.

Man hävdar bland annat att processen blir effektivare tack vare närheten till järnmalmspelletsen. Det gör det möjligt att frigöra viktig transportkapacitet på den hårt belastade järnvägen.

Enorma mängder elkraft behövs i tillverkningen

Det krävs också enorma mängder elkraft och behov av nya stamledningar för att driva demonstrationsanläggningen. Vid en etablering i Gällivare kan en ledning dras direkt från vattenkraftverket i Porjus, vilket innebär förhållandevis låga kostnader för anläggning och minimala överföringsförluster av elkraften, menar politikerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.