Christine Hemdal, verksamhetsledare Ung Scen Norr är en av de som arbetar med dramapedagogik för att stärka långtidsarbetslösa.

Dramapedagogik används till att stärka långtidsarbetslösa

Publicerad

Näst efter baskompetenser som att läsa, skriva och räkna så rankas social kompetens som det viktigaste när företag söker personal. Så kallade mjuka kompetenser är viktiga. Och kan behöva tränas upp.

Att få nej efter nej när man söker jobb kan knäcka även den starkaste. Och arbetslöshet kan bli en spiral av sämre självförtroende och sänkt självkänsla. Och med sänkt självkänsla kommer andra problem.

I projektet Spot on har Ung Scen Norr och Norrbottensteatern arbetat med dramapedagogik till att stärka långtidsarbetslösa.

Skapar sin egen vinnarhistoria

– De har fått möjlighet att i ett tryggt rum berätta sin historia, som ofta är misslyckanden eller brist på stöttning från vuxenvärlden, säger Christine Hemdal, verksamhetsledare Ung Scen Norr. De tar sin historia och de gör den till en vinnarhistoria. 

– Jag möter många som kanske inte har så många lyckade försök bakom sig på arbetsmarknaden, säger Nina Ivaska, yrkesvägledare Arbetslivsresurs. Jag kan verkligen förstå att det här kan göra jättestor skillnad för den enskilda individen att få en sån här ordentlig boost gällande sin person och sitt självförtroende. Så att de sedan kan gå ut och stå mer för sig själv och presentera sig på ett betydligt bättre sätt ute på arbetsmarknaden.

Fortsätter internationellt

– Vi har precis fått starta ett Erasmus plus projekt med samma tema där vi kommer ta in metoden tillsammans med England Spanien och Italien och få metoden mer beprövad och få den och tryck så att vi kan sprida den, säger Christine Hemdal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.