Två män omkom i en dödsolycka på SSAB-området i Luleå hösten 2013. Grafik visar hur tjäran rann ur luckan i cisternen in i invallningen där männnen befann sig. Foto: SVT Grafik

Drunknade i tjära på jobbet – SSAB frias från ansvar

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten går på tingsrättens linje och friar SSAB från ansvar för tjärolyckan i Luleå för fyra år sedan. Därmed ogillas kravet på att SSAB ska betala fyra miljoner kronor i företagsbot.

Hovrätten anser, precis som tingsrätten, att åklagaren inte visat att arbetsplatsolyckan berott på att någon inom SSAB begått ett arbetsmiljöbrott. SSAB ska därför inte betala någon företagsbot.

Drunknade i tjära

Det var för fyra år sedan som två arbetare i 60-årsåldern skulle tömma en cistern inne på SSAB:s område i Luleå på stenkolstjära. Men något gick fel. Den lucka som sågades upp i tanken öppnades okontrollerat och de två männen dränktes i tjära.

Dödsolycka Koksverket i Luleå

Friades i tingsrätten

Förra året inleddes tingsrättsförhandlingarna där en chef vid SSAB stod åtalad för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. Åklagaren yrkade också på att SSAB skulle betala en företagsbot på fyra miljoner kronor. Både chefen och företaget friades av tingsrätten.

Åklagaren överklagade tingsrättens dom i den del som gäller ogillandet av företagsboten mot SSAB. Den friande domen mot chefen överklagades aldrig.

Hovrätten fastställer domen

Hovrätten går på tingsrättens linje och ogillar kravet på fyra miljoner kronor i företagsbot mot SSAB.

En orsak till att olyckan inträffade bedöms vara att nivåmätaren i tjärtanken visade fel.

Hovrätten slår fast, liksom tingsrätten gjorde, att SSAB  ändå har följt arbetsmiljölagen eftersom man vidtagit rimliga åtgärder för att kontrollera nivån i tanken. Detta trots att man exempelvis inte lodade för att säkert fastställa nivån i tanken innan den öppnades, vilket gjorts andra gånger vid öppnande av en tank.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolycka Koksverket i Luleå

Mer i ämnet