Dubbelt så vanligt med strömavbrott i norr

Uppdaterad
Publicerad

Klimatförändringarna gör att elbolagen måste lägga stora pengar på att vädersäkra sina elledningar. Här i norra Sverige har Vattenfalls kunder varit extra utsatta för strömavbrott och nu rustas det norra elnätet upp för 2,7 miljarder kronor.

Det förändrade klimatet med fler stormar, nederbörd och varmare vintrar där snö och is tynger ned träd tills de faller på ledningar kräver att eldistributörer ser över sitt nät.

I södra Sverige fick Vattenfalls elledningar ett rejäl ansiktslyft efter stormarna Gudrun och Per. I norr har ledningarna varit gamla och eftersatta, vilket också har synts på antalet strömavbrott.

Rustar upp för 2,7 miljarder

Vattenfalls kunder i Norrbotten och Västerbotten hade mer än dubbelt så många strömavbrott som de i söder under 2017. Därför använder Vattenfall använder nu 2,7 miljarder till att rusta upp ledningarna i norr.

Det handlar om framförallt fyra åtgärder:

  • Rensa ledningsgator
  • Isolera ledningar
  • Gräva ner ledningar
  • Flytta elledningar närmare annan infrastruktur så att det blir lättare att komma åt dem vid ett avbrott

Vattenfalls satsningar

Ett åtgärdsprogram på 2,7 miljarder kronor pågår 2014-2019. Här är några exempel på vad som görs:

Jokkmokk: Ca 183 miljoner kr till åtgärder på flera platser i Jokkmokks kommun. Oisolerad luftledning byts till isolerad luftledning eller nedgrävd kabel, dessutom byggs stabilare nätstruktur som gör leveranserna säkrare och elkvaliteten bättre.

Pajala: Elnätet vädersäkras i störningsdrabbade områden för totalt 157 miljoner kronor, vilket bland annat innebär nedgrävning av 150 km markkabel, byggande av 100 km nya luftledningar och byggnation av ett flertal nya nätstationer.

Åsele och Vilhelmina: en omfattande modernisering av nätet. Ledningssträckor kortas och nätet byggs om för att ge ökade möjligheter till omkoppling, något som ska förhindra långa avbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.