Kallbad, höghöjdsbana och downhillcykling är några av aktiviteterna som kommer att finnas när Dundret i Gällivare satsar på att blli en året runt-anläggning. Foto: Pressbild, Brightnest

Dunderplanerna på Dundret – fjällby för tusentals gäster

Publicerad

Flera års förberedelser är över och nu presenterar Dundret i Gällivare sin framtidsvision. Tanken är att skidanläggningen ska utvecklas till en året runt-destination där bland annat en fjällby med plats för 5 000 gäster ska byggas.

Det är det kommunala bolaget Dundret Gällivare Fjällanläggning AB som har tagit fram visionen. I den framgår det att de 5 000 bäddarna ska fördelas över ett hotell med spa och ett antal bostadshus som tillsammans utgör en klassisk fjällby med tät bebyggelse.

I den kommer också butiker, restauranger, slingrande bygator och ett torg som samlar hela byn att finnas.

– Äntligen ska vi driva igenom den satsning och de investeringar som Dundret och alla Gällivarebor förtjänar, säger Tobias Larsson, verksamhetschef, i ett pressutskick.

”En pulserande arena”

En entreprenörfirma, som tidigare byggt svenska fjällbyar, har kontaktats och aktiviteterna som planeras ska säkerställa att Dundret blir en året runt-destination.

Man vill också skapa möjligheten att arrangera stora internationella idrottsevenemang.

– Det här är en långsiktig investering i Dundret, men också för hela Gällivare. Det kommer att bli en pulserande arena för turism, vilket i sin tur får fler att vilja flytta hit, säger Tobias Larsson.

Besökarna måste bli fler

Men för att Dundret ska bli oberoende av kommunala skattemedel krävs det att besöksantalet ökar rejält. Tobias Larsson säger att besöksantalet behöver öka till omkring det dubbla från dagens 50 000 besökare om året.

– För att det ska finnas ekonomi i att utveckla Dundret så måste vi göra det stort. Vi har räknat på det här och kommit fram till att vi ska kunna erbjuda minst 5 000 bäddar till 2032.

Nu på fredag den 17 mars bjuder kommunen in till samrådesmöte i Kunskapshuset där flera aktörer kommer att närvara.

I bildspelet ovan ser du visionen för anläggningen.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.