Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Trafikverket om omledningen av E10 genom Kiruna Visa alla (2)
Visa alla (2)

E10 dras om via centrala Kiruna: ”Vägen riskerar att bli ofarbar”

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket kommer att stänga delar av befintliga E10 genom Kiruna redan 20 april. Gruvdriften påverkar vägen snabbare än väntat. Istället kommer trafiken ledas genom centrala Kiruna.

Täta kontroller av vägen som gjorts av både LKAB och Trafikverket har visat på rörelser i marken till följd av gruvdriften. När tjälen går ur marken blir ofta rörelserna starkare och vägen riskerar bli ofarbar. Med anledning av det väljer Trafikverket nu att leda om trafiken genom centrum via Silfwerbrandtsgatan, Hjalmar Lundbomsvägen och Stationsvägen.

– Tjällossningen i kombination med de rörelser i marken som gruvdriften medför gör att vägen riskerar att bli ofarbar. För att kunna garantera en säker väg genom Kiruna så väljer vi att leda om trafiken via centrum, säger Helena Eriksson, regional direktör på Trafikverket i ett pressmeddelande.

Dras om 20 april

Redan 20 april kommer trafiken stängas av på mellan cirkulationsplatsen mot Silfwerbrandtsgatan och korsningen för Stationsgatan.

– Vi vill inte invänta ett läge som riskerar att bli akut, utan väljer nu att göra den här omläggningen i god tid. Från den 20 april kommer en del av den befintliga E10:an att vara stängd och vi vill så tidigt som möjligt informera om detta för att ge kirunaborna en möjlighet att planera sin transporter. Och fram till tjällossningen är den befintliga E10:an fortfarande säker att färdas på, säger Helena Eriksson.

Omledningen kommer att gälla fram tills etapp två av den nya E10 öppnar i oktober 2020. Då ersätter den nya E10 den nuvarande dragningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet