Efter 10 år – får klartecken för gruvbrytning

Uppdaterad
Publicerad

Efter 10 år har gruvbrytning i en fyndighet utanför Glommersträsk beviljats tillstånd.

Bergmästaren beslutade under fredagen att ge bolaget Copperstone Resources tillstånd för gruvbrytning i fyndigheten Eva K, ungefär en mil utanför Glommersträsk i Arvidsjaurs kommun. Tillståndet gäller i 25 år och innebär rätt till utvinning och tillgodogörande av silver, guld, bly, koppar och zink.

Har tagit 10 år

Ansökan inkom till Bergstaten redan för 10 år sedan och länsstyrelsen bedömde vid samrådsförfarandet att riksintresse rennäringen skulle gå före gruvbrytningen. Bergmästaren däremot ansåg att tillståndet kunde beviljas under förutsättningen att man upprättade villkor till skydd för rennäringen.

Ny granskning

Avgörandet överläts till regeringen som efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen förra året gav tillbaka ansökan till Bergstaten. De har nu granskat ärendet ännu en gång och kommit fram till att utvinningen av ämnen och material ska ges företräde. Bolaget har dock vissa förpliktelser angående villkor till skydd för rennäringen som bedrivs inom området.

Bergsstatens beslut är överklagbart till regeringen fram till den 15 december 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.