Rovdjursexperten Benny Gäfvert säger att björnar i första hand avvärja hotet – inte döda. Foto: Pressbild/WWF

Efter björnattacken i Ljusdal – därför går djuren till angrepp

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen inleddes björnjakten runt om i landet. I Ljusdal gick en björn till attack och en jägare vårdas nu med allvarliga skador.

SVT Norrbotten har pratat med rovdjursexperten Benny Gäfvert om varför björnar går till angrepp.

Den största björnen som har fällts i Sverige vägde över 340 kilo enligt Benny Gäfvert.

I Ljusdals kommun ska det han handlat om en björnhona på 140 kilo som gick till attack, det säger en jägare till Jaktjournalen.

– Det är ingen jättebjörn men jämför du med till exempel hundar så är den betydligt större, starkare och har större kraft i sitt bett, säger Benny Gäfvert, rovdjursexpert på Världsnaturfonden WWF.

”Oerhört intelligenta djur”

Enligt Gäfvert är det väldigt sällsynt att björnar går till angrepp men de incidenter som sker är oftast i samband med jakt.

Björnar som efterföljs av hundar och blir påskjutna är potentiellt farliga då de i sådana situationer har en benägenhet att gå till angrepp.

– Björnen är en toppredator och är inte vana att bli jagade. Blir de hotade och/eller skadade har de förmågan att döda oss människor, men det är inte avsikten. Björnar är oerhört intelligenta djur och vill i första hand oskadliggöra hotet för att kunna fly platsen, säger han.

Går till attack trots dödande skott

Enligt SVT Gävleborg blev den attackerade björnen skjuten före eller under attacken.

Finns det något särskilt jägarna ska tänka på under jakten?

– Man ska inte skjuta en björn på för nära håll. Även om skottet är dödande kan det ta tid innan de dör och en björn kan accelerera från 0 till 60 kilometer i timmen på sekunder, säger Benny Gäfvert.

I år får 70 björnar fällas i Norrbotten. Den man som skadades i Ljusdal vårdas nu på Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Se Benny Gäfvert gästa Morgonstudion under måndagen här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.