Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Julia Markström hade bara en vecka kvar att arbeta när gallergolvet försvann under hennes fötter. En av hennes planer i livet var att lämna gruvarbetet och bli gymnasielärare. Foto: SVT

Efter dödsolyckan i Svappavaara – en person misstänkt för brott

Uppdaterad
Publicerad

En person är delgiven misstanke för arbetsmiljöbrott i samband med dödsolyckan vid LKAB:s pelletsverk i Svappavaara när 21-åriga Julia Markström förolyckades.

Det var sommaren 2018 som Julia Markström föll genom ett rostangripet gallergolv i pelletsverket, föll fem meter och avled av sina skador.

Stig Andersson, åklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljöbrott, leder utredningen som har pågått sedan olyckan skedde.

Den misstänkte personen är en chef vid LKAB med skyddsansvar som inte ska ha uppfyllts. På vilket sätt det har skett vill Stig Andersson inte gå in på.

Han uppger dock att personen förnekar brott.

Nästa steg blir att besluta om ifall det ska inledas en förundersökning kring brottsmisstanken vållande till annans död. Men det beslutet ligger en bit fram i tiden.

– Det är inte lönt att ringa det närmaste kvartalet i alla fall, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.