Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Efter laxlarmet – katastrof för kustfiskarna

Uppdaterad
Publicerad

Yrkesfiskarna längs Norrbottenskusten har stora problem att sälja sin lax. Uppköparen BD Fisk köper inte längre fisken och det innebär en katastrof för fisket.

Företaget BD Fisk köper inte längre lax från sina egna ägare, yrkesfiskarna i Norrbotten. Något som får stora konsekvenser för kustfisket i länet. Ett 30-tal yrkesfiskare varav ett 20 tal medlemmar i BD Fisk drabbas av detta.

-Just nu har vi inga köpare och då kan vi inte heller köpa in fisken från fiskarna. Det är ett väldigt svårt läge, säger BD Fisks VD Per Forsberg.

Det var efter Uppdrag Gransknings program där det avslöjades att lax från Östersjön såldes för dyra pengar i fina butiker i bland annat Frankrike som situationen uppkom.

Innehåller dioxin

Laxen som innehåller stora mängder av miljögiftet dioxin får enbart säljas i Sverige, Finland och Lettland. BD Fisk sålde fisken till en annan uppköpare som i sin tur illegalt sålde laxen vidare ut i Europa, något som skedde utan att BD Fisk kände till detta.

Enligt Havs- och Vattenmyndigheten i Göteborg gjorde BD Fisk inget fel eftersom fisken får säljas inom landet.

Blir inte av med laxen

Yrkesfisket i Norrbotten står framförallt på två ben. Östersjö laxen börjar fiskas från och med den 19 juni och är ett av dessa ben, det andra benet är löjrommen.

-Vi har försökt hitta andra uppköpare men i nuläget kan vi inte köpa lax som vi inte blir av med, säger BD Fisks VD Per Forsberg om situationen som uppstått.

Läs mer om UG:s granskning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer