Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dövblinda Evelina Lindberg har tappat sitt tolkstöd – i klippet kommer beskedet att Piteå kommun nu ska utreda riktlinjerna för stödet. Foto: SVT/Arkiv

Efter massiv kritik – nu ska Piteå kommun utreda hjälp för dövblinda

Uppdaterad
Publicerad

Dövblinda Evelina Lindberg blev av med sitt tolkstöd efter ett beslut från Piteå kommun – och sedan dess har det varit massiv kritik mot beslutet. Socialnämnden ska nu utreda riktlinjer för stöd till dövblinda.

Det var i november förra året som dövblinda Evelina Lindberg fick beskedet att hon bara beviljas vanlig hemtjänst.

– Jag är chockad, sa Lindberg när hon fick beskedet.

Dövblinda Evelina i Piteå

Många har stött henne sedan dess. Hundratals slöt upp i ett demonstrationståg med kravet att kommunen ska ge tillbaka tolkstödet.

Utreder hjälp för dövblinda

Nu har socialnämnden i Piteå har beslutat att förvaltningen ska utreda riktlinjer för stöd till dövblinda, bland annat att om de ska erbjuda insatser i form av taktilt teckenspråk.

– Ska vi besluta om insatser utöver det lagen säger måste vi ha riktlinjer för det, säger ordförande Sven-Gösta Petterson (S).

Utredningen väntas bli färdig i oktober.

– Vi bygger våra beslut på handläggares utredningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dövblinda Evelina i Piteå

Mer i ämnet