Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Petra Selberg om hur butikerna i Norrbottens glesbygd har ställt om för att överleva. Foto: Björn Lindgren/TT

Efter mörka år – positiva signaler från butiker på glesbygden i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Många butiker ställer om till hybridbutiker för att överleva ekonomiskt. Och tack vare teknikens framgångar har redan många mindre butiker i Norrbotten vänt på den negativa trenden.

Pusslet att betala anställda samtidigt som butiken ska vara öppen kvällstid har gjort matematiken svår för butiker i glesbygden.

Men tack vare den tekniska utvecklingen och att butiker erbjuder fler tjänster går utvecklingen åt rätt håll.

– Butikerna på landsbygden mår rätt bra. De har sina utmaningar, men de har hittat nya lösningar, säger Petra Selberg, samordnare på Region Norrbotten.

Samarbete mellan byborna och regionen

Regionen har startat ett projekt där delar sker genom en samverkan med länsstyrelsen och kommunerna för att identifiera och utveckla ett servicerikt län.

– Det handlar om aktivitet i hela länet. Man ska kunna bo och verka oavsett var man bor, och då är det viktigt med servicen. Både på ett kommersiellt plan men också offentliga.

Projektet har beviljats totalt 1 500 000 kronor de kommande åren. Tillväxtverket har även beslutat att gå in med samma summa.

Hör Petra Selberg berätta om butikernas utveckling – och hur framtiden kan se ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.