Förslaget om att lägga ner Hornavanskolan till hösten 2021 i Arjeplog dras tillbaka. Foto: SVT

Efter protesterna – gymnasieskolan i Arjeplog läggs inte ner

Uppdaterad
Publicerad

Förslaget om att lägga ner Hornavanskolan i Arjeplog nästa höst dras tillbaka av kommunstyrelsen efter protester från kommuninvånarna.

– Vi har tagit beslut att föreslå att skolan antar elever hösten 2021, säger kommunstyrelsens ordförande Isak Utsi (S).

Under hösten kom det fram att Arjeplogs kommun utredde att lägga ner sitt gymnasium och istället erbjuda eleverna utbildning i Arvidsjaur och Skellefteå. Detta på grund av höga kostnader.

Gränsen: Minst 16 elever

Men under måndagens extrainsatta kommunstyrelsemöte valde kommunstyrelsen att upphäva sitt förra förslag om nollintag till Hornavanskolan. Istället kommer man nu föreslå kommunfullmäktige att anta elever till skolan hösten 2021 – men med flera krav.

– Vi har en gräns på minst 16 elever, säger kommunstyrelsens ordförande Isak Utsi (S).

Kommunstyrelsen föreslår även gränser per varje program. Samhällsprogrammet och naturprogrammet har tillsammans en miniminivå på åtta elever. Fordonsprogrammet samma antal och hotell-och turismprogrammet fyra elever.

Över 450 namnunderskrifter

Strax efter att det blev känt om kommunens planer på att lägga ner Hornavanskolan började invånarna att protestera. Namnlistor samlades in och i slutet av november lämnade medborgarinitiativet i Arjeplog över 475 namnunderskrifter till kommunalrådet Isak Utsi (S).

Detta innebär att omkring 20 procent av de röstberättigade i kommunen har skrivit under namninsamlingen. För en folkomröstning krävs 10 procent av de röstberättigade. Och detta är anledningen till att kommunstyrelsen valde att ändra sitt förslag.

– Det handlar om att ha respekt för ordningen. Vi vill inte föregå ett beslut om folkomröstning utan har respekt för den processen. Det är därför vi sätter halt, säger kommunstyrelsens ordförande Isak Utsi (S).

Kommunfullmäktige tar beslut 14 december

Enligt honom är det dock fortfarande för lågt intag med 16 elever till kommunens gymnasium och inte heller ekonomiskt försvarbart. Den 14 december ska skolfrågan tas upp i kommunfullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.