Mojtaba Husseini kramar om Meta Wiborgh.

Efter regeringens beslut: ”Jag är jätteglad”

Uppdaterad
Publicerad

I går kom förslaget från regeringspartierna att låta ensamkommande få stanna för studier i Sverige. Ett förslag som om riksdagen tar det blir verklighet till nästa sommar.

Beskedet som kom igår innebär att ungdomar som kom innan slutet av nov 2015 ska få stanna i Sverige för studier på gymnasiet. Villkoren är också att dom har drabbats av handläggningstider på minst 15 månader och hunnit fylla 18 år eller fått åldern uppskriven.

Två av ungdomarna bor hos Meta Wiborgh i Luleå.

– Jag är jätteglad och igår hade vi en liten fest, nu kan vi leva här och talibanerna kan inte ta oss, säger Mojtaba Husseini.

Fortsätta kämpa

Men Meta Wiborgh har ytterligare två ungdomar, från Afghanistan, boende hos sig som inte har förutsättningarna som krävs, enligt förslaget, för att få stanna. 

– Jag tänker bara att ok det är jättebra att regeringen gjort den här överenskommelsen. Det visar vägen mot något som kanske kan bli en human flyktingpolitik och vi kommer att kämpa för att de som kom senare också ska få stanna.

Hon hyser förhoppningar inför riksdagsbeslutet.

– Det här förslaget kan kanske bli bättre. Tänkt om det skulle vara så att man under resans gång när det här nu bearbetas och så småningom ska upp i riksdagen för beslut. Tänk om man kommer fram till något bättre än förslaget som kommit nu, det är verkligen något som vi kan önska oss. 

Chans till permanenta uppehållstillstånd

Ungdomarna som nu får stanna får tillfälliga uppehållstillstånd men kan om de får jobb efter gymnasiestudierna innebära att de får permanent uppehållstillstånd. Något som Luleås kommunalråd Yvonne Stålnacke (S) är glad över.

– Ungdomarna är väldigt viktiga. De fyller upp många av de platser som vi har svårt att hitta personal till. Och så ser det ut inte bara i Luleå utan i hela Norrbotten och stora delar av Sverige. Vår största utmaning framåt kommer att vara just rekrytering. Då är det naturligtvis enklare att få de som är redan finns  i Luleå att vara kvar här istället för att fara runt och försöka få människor som bor någon annanstans att komma till Luleå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.