Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Pontus Lundahl, TT/Micke Nyberg, SVT

Norrbottens kommuner om budgeten: Skattehöjningar att vänta

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens budget för 2023 innehåller sex extra miljarder kronor för kommuner och regioner, men det verkliga behovet för att värna välfärden är mer än tre gånger så stort. Bodens kommunalråd Claes Nordmark befarar att risken är stor att det blir skattehöjningar i många kommuner.

Enligt Sveriges kommuner och regioner (SKR) krävs det en satsning på 20 miljarder kronor för att kompensera för den skenande inflationen, räntekostnaderna och höjda el- och matpriser.

”Skattehöjningar kan komma”

– Det här räcker inte långt. Många kommuner kommer att tvingas titta på  skattehöjningar om välfärden ska kunna bevaras. Så det är en stram budget som inte kan kallas en satsning, säger Claes Nordmark, kommunalråd i Boden och ordförande för Norrbottens kommuner.

Han säger att han är besviken och frustrerad, men inte uppgiven.

– Jag är övertygad att vi i kommunerna kommer att fixa det här, men det kommer att bli ett tufft 2023 och jag hoppas att regeringen kan göra mer än så här.

”Sänker klimatambitionerna”

Claes Nordmark är kritisk till  att investeringstödet för nya lägenheter slopas och att klimatbonusen för elbilar dras in.

– Det kommer att göra att det tar längre tid för oss att ställa om bilflottan. Nu sänker regeringen våra klimatambitioner, säger Claes Nordmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.