Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En upprättelse” – hör Göran Landström som tillsammans med andra föräldrar stridit mot undervisningen vid Raketskolan i Kiruna. Foto: Hans Sternlund/SVT

Efter sju år får Göran upprättelse – kritiken mot Raketskolan bekräftas

Uppdaterad
Publicerad

Hösten 2017 protesterade Göran Landström och många andra föräldrar till elever på Nya Raketskolan mot undervisningsformen. Nu ger en extern utredning dem rätt på nästan alla punkter.

Protesterna gällde den lärmiljö och Nya Raketskolan byggdes om för – en modell med stora klasser med 40 elever i varje klass. Klasserna skulle kunna delas upp och arbeta i grupprum.

Modellen byggde på ett tvålärarsystem som inte har kunnat bemannas fullt ut.

Nya Raketskolan i Kiruna

Stökigt och stressigt

Föräldrarna ansåg att miljön i klassrummen blev för stökig och att väggarna av glas flyttade upplevdes som stressande och flyttade fokuset från undervisningen.

Rapporten som Kiruna kommun har beställt drar precis de slutsatserna. Nu rekommenderas politikerna i kultur- och utbildningsnämnden besluta om att bygga om miljöer både utomhus och inomhus i skolan. Samt att verksamhetsidén avskaffas.

Drev protesterna

Göran Landström var en av de drivande i protesterna för sju år sedan.

– Vi har ju varit en ganska stor grupp föräldrar och även pedagoger som har försökt belysa det här. Nu gör man en belysning och ser då att modellen inte har varit bra, säger han.

Han ser rapporten som en upprättelse.

I klippet berättar han varför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya Raketskolan i Kiruna

Mer i ämnet