79 fall av covid-19 har rapporterats på två dagar i länet. Det uppger smittskyddsläkaren Anders Nystedt. Foto: SVT

Efter skolutbrottet – Pajala går mot värsta covid-veckan

Uppdaterad
Publicerad

De senaste veckorna har smittspridningen av covid-19 i Pajala eskalerat och smittskyddsläkaren räknar med att veckan väntas bli den värsta hittills.

– En majoritet av veckans hittills 35 fall i Pajala är barn i skolåldern och några av deras föräldrar. Enstaka lärare har också smittats, säger Anders Nystedt.

Regionen ser att smittspridningen pågått under en period, men att den eskalerat. För två veckor sedan var det 11 fall som rapporterades, förra veckan 6 fall och den här veckan var siffran redan på fredagen uppe i 35 fall.

– Det kommer att bli rekord för en vecka i Pajala. Och nästan hälften av länets fall kommer från Pajala, berättar Anders Nystedt.

Byaskolor åker inte till Centralskolan

Då smittspridningen främst sker mellan barn i skolåldern kommer kommunen nu ta till åtgärder genom att bland annat ändra i undervisningen. Bland annat kommer elever på byskolor, som vanligtvis åker till Centralskolan för en del av sina lektioner, att stanna kvar i byarna, enligt skolchefen Leif Rönnbäck till P4 Norrbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.