Isi Nordgrens, Sundom, Luleå, som drivs av Per Nordgren, är Årets nötköttsföretag i Norrbotten 2018. Foto: Eva Carlsson/LRF

Matpriserna förväntas stiga efter sommarens torka

Uppdaterad
Publicerad

Priset för foder har gått upp och i slutändan förväntas matpriserna stiga under året på grund av sommarens torka. Många jordbrukare har drabbats, men det finns de som väljer att satsa.

– Jag inser att det kommer att bli kärvare ekonomiskt, säger jordbrukaren Per Nordgren.

Jordbruket har drabbats av torkan under sommaren, den har bland annat medfört brist på hö. Per Nordgren, som driver Isi Nordgrens i Luleå, räknar med betydligt större kostnader för foder i år.

– Det gäller att försöka förhandla med såväl leverantörer som slakteriet. Man hoppas ju att konsumenterna ska ha förståelse för att matpriserna kan stiga ett sådant här år, säger Per Nordgren i ett pressmeddelande.

Stor marknad för direktförsäljning

Gården har i dag cirka 135 tjurar och efter en ny satsning där ett nytt stall kommer byggas, kommer gården ha totalt 200 djur. Köttet säljs till Norrbottensgården, under varumärket Gårdskött, och man säljer en hel del köttlådor till privatpersoner.

– Det finns nog ingen gräns för hur mycket man kan sälja till privatpersoner, utan det är mer att jag inte hinner med, säger Per Nordgren.

Årets nötköttsföretag

Isi Nordgrens, Sundom, Luleå, har dessutom utsetts till Årets nötköttsföretag i Norrbotten av Lantbrukarnas Riksförbund.

– Kul och inspirerande, säger Per Nordgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.