Foto: TT/Arkiv

EKG felbedömdes – fick akut hjärtinfarkt

Publicerad

När en patient fick sitt EKG kontrollerat på en hälsocentral i Norrbotten bedömdes resultatet felaktigt. Detta ledde till att patienten kom in, 24 timmar senare, med akut hjärtinfarkt. Händelsen är nu anmäld till IVO.

Det var under ett inbokat vårdbesök som en patient beskrev att hen var kallsvettig och kände en tryckkänsla över bröstet. Vårdpersonal kontaktar då sjuksköterskan på hälsocentralen som tar hand om patienten.

På mottagningen tar personalen sedan prover och kontrollerar personens EKG. EKG är en metod som används för att mäta hjärtats elektriska aktivitet. En läkare kontaktas och EKG-resultatet bedöms som normalt, fast det inte var det. Patienten skickas därför hem.

24 timmar senare kommer hen tillbaka akut med akut hjärtinfarkt.

Lite bemanning och många patienter

Enligt Region Norrbotten är orsaken till detta att det var högt patienttryck när patienten fick hjälp, samt att det var mindre personal på plats på grund av utbildning. Man anser även att felbedömningen hade kunnat minimeras om aktuella riktlinjer följts.

Händelsen är nu anmäld enligt Lex Maria till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.