Regeringen och näringsminister Ibrahim Baylan (S) har nyligen avsatt miljarder kronor till klimatbonus för dem som köper laddbara bilar. Foto: Duygu Getiren, /Ørn E. Borgen, TT

Elbilar kräver fler gruvor i Sverige – regeringen ser över lagen

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att klimatomställningarna går in i en än mer intensiv fas så kommer också långt fler och mer metaller att behövas. Nu vill regeringen se över minerallagen för att möjliggöra fler gruvor i Sverige.

Sverige har som mål att bli världens första fossilfria välfärdsland. Man har nyligen avsatt ytterligare sju miljarder kronor till klimatbonus för dem som köper laddbara bilar, men fler laddbara bilar kräver mycket mer metaller och kritiska mineraler.

De bör brytas i Sverige och inte utomlands anser näringsminstern Ibrahim Baylan (S) och det är han inte ensam om.

Utreder minerallagen  

I Europa konsumerar vi ungefär en fjärdedel av världens råvaror, men producerar endast tre procent. Det här vill EU ändra på och Sveriges regering har beställt en utredning av den svenska minerallagen.  

– Vi behöver mer förnybar energi, vi kommer behöva elektriska bilar och vi kommer ha en industri som kan tillverka stål utan kol, och då kommer det att krävas att vi bidrar och det är grunden för de här utredningarna, säger näringsminster Ibrahim Baylan (S).

Elbilar behöver långt större andel kritiska mineraler än vad en konventionell bil behöver. Till exempel behöver en elbil mer än dubbelt så mycket koppar som en bensinbil. Också vindkraft kräver fler kritiska mineraler och metaller  

Flera prognoser pekar på metallbehovet   

Gruvföretagens branschorganisation Svemin har nyligen låtit sammanställa prognoser kring det framtida metall- och mineralbehovet. De har kommit fram till att det behövs sex gånger mer metaller och mineraler år 2050 och att återvinningen bara fyller 15-20 procent av behovet.  

Klimatnyttan bör vägas in i gruvtillstånd  

Svemin vill att fler värden ska vägas in i tillståndsprocessen för gruvor som vill öppna. Till exempel den totala samhällsnyttan med en gruvetablering och de produkter en gruva producerar. Vd:n för Svemin anser att fler värden än den lokala påverkan på den biologiska mångfalden måste vägas in.

– Här måste man väga in klimatnytta och det ekonomiska värdet av gruvnäringen, säger Maria Sunér, vd Svemin. 

Källa: The Nordic supply potential of critical metals and minerals for a Green Energy Transition (diva-portal.org) Foto: Andreas Carlsson / SVT

Så många elbilar såldes:

2017 såldes det cirka fyra miljoner elfordon i världen.  

Pronoser säger att år 2030 kommer försäljningen att vara uppe i 50 miljoner per år. 

Här kan du se hur många laddbara bilar det finns i Sverige just nu

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.