LLT:s fyra eldrivna elbussar står stilla Foto: SVT Arkiv

Alla Luleås elbussar står stilla

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga av Luleå lokaltrafiks elbussar står stilla efter ett larm från leverantören efter att man hittat fel som påverkar styrningen i en annan buss som tillverkats i samma serie.

Sedan oktober förra året har LLT fyra eldrivna bussar som trafikerar linje 6 mellan Porsön och Kronan via centrum. Sedan nyårshelgen står dock samtliga bussar stilla.

– Vi fick en så kallad recall från leverantören. Det har upptäckts ett fel som kan påverka trafiksäkerheten, någon typ av fel som påverkar styrningen på en annan buss från samma serie som våra. Direkt när vi fick beskedet tog vi ut våra bussar ur trafik; säger Torbjörn Niemi, produktionschef på LLT.

Just nu inväntar han besked från leverantören om vad det är som gäller bussarna i Luleå, om det krävs någon åtgärd innan de kan tas i trafik igen eller om de får klartecken att köras vidare.

Klarat trafiken trots stoppet

Elbussarna har ersatts med andra bussar och stoppet har inte förorsakat några problem med att klara trafiken så här långt.

– Det är ju något mindre trafik så här i helgtider, så det har gått bra. Nu kan vi bara vänta och se vilka besked som leverantören kommer med, säger han.

Han tycker att elbussarna fungerat i stort sett bra sedan de gick ut i trafik i Luleå.

– Det har bara varit en del mindre justeringar som vi fått göra, men så brukar det vara med andra nya fordon, Vi har ännu inte utsatts för ett ordentligt test med långvarig kyla och om de klarar att hålla uppe värmen ordentligt, men å andra sidan lovar leverantören att det inte ska vara något problem, säger Torbjörn Niemi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer