Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har blivit en stor familj” säger både Åke Nilsson och Marianne Kortesoja, ledare för Älvsby parasport. Hör dem berätta om vad som får deras förening att sticka ut. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

De får parasporten att frodas – möt eldsjälarna Marianne och Åke i Älvsbyn

Publicerad

I Norrbotten finns 13 föreningar som sysslar med parasport. I Älvsbyn är det Marianne Kortesoja och Åke Nilsson som driver många av föreningens olika aktiviteter. 

– Jag fick frågan om att vara tidtagare på en skidtävling och jag upptäckte att det var väldigt kul så jag fortsatte, säger Åke Nilsson.

Marianne Kortesoja har en bakgrund som elitskidåkare och nästa steg för henne var att dela glädjen för skidåkning och utveckla utövarna som tränare.

– Som ledare offrar man sin tid naturligtvis, men samtidigt får man igen den där glädjen och hittar som tillbaka till idrotten, säger Marianne Kortesoja. 

Fullspäckat schema 

Föreningen har flera aktiviteter i veckan som sträcker sig mellan allt från skidåkning och mattcurling till kubb och filmvisning tillsammans med tävlingar och resor, något som samtidigt behöver balanseras med arbete och privatliv för tränarna.  

– Tur är det ju att jag har en chef som gör att jag kan ha ganska egna arbetstider, det är en stor fördel. Sen gäller det ju även att familjen är med på det, då funkar det ju, säger Åke Nilsson.  

I videon ovan berättar Marianne och Åke vad som får dem att fortsätta och hur föreningen sticker ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.