– Egentligen vill man bara skrika rakt ut och säga jippie, säger Linda Lindström, ordförande för Kommunal i Arvidsjaur och Arjeplog. Foto: SVT/Viktor Lundmark

Elevassistenter i Arvidsjaur får behålla jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Ett 20-tal elevassistenter i Arvidsjaur har varit hotade av varsel efter att kommunen velat ersätta de med lärare. Men efter förhandlingar med facket backar kommunen.

Under måndagen höll Arvidsjaurs kommun förhandlingar med facket om en organisationsförändring. Bland annat ville man ersätta ett 20-tal elevassistenter med lärare, men under förhandlingarna lyfte fackförbundet Kommunal fram risk- och konsekvensanalyser och kommunen valde att ta tillbaka förslaget.

– Vi provar hela tiden idéer för att utveckla skolan mot de nationella målen, det här var en sådan förhandling och vi ser ingen prestige i det. Nu får vi istället söka möjligheter att vidareutbilda delar av elevassistenterna, säger Ulrik Bylander, skolchef i Arvidsjaur.

”Man känner att man gör något bra”

Kommunal ser resultatet av förhandlingarna som en seger.

– När man kan göra en sådan här vinst för medlemmarna så ger det en kick. Man känner att man gör något bra och betydelsefullt, säger Linda Lindström, ordförande för Kommunal i Arvidsjaur och Arjeplog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.